Udostępnij przepis!

129. “Budyń karobowy z morwą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Słodko, a bez cukru.

Dziś z okazji Dnia Dziecka, korzystając z obecności Marty, Karoliny i Zosi w kuchni Atelier Smaku przygotowaliśmy zdrowy, smaczny i pożywny budyń, który jest idealną alternatywą m. in. dla tych dzieci, które nie mogą jeść kakao.

Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Na dno garnuszka wlewamy odrobinę wody i zagotowujemy, następnie wlewamy 3/4 litra mleka i wrzucamy owoce morwy. W reszcie mleka (1/4 litra) dokładnie mieszamy sproszkowany karob z mąką ziemniaczaną i ksylitolem.
  • 2.Gdy mleko się zagotuje, wyławiamy sitkiem miękkie owoce morwy i odkładamy na bok.
  • 3.Dodajemy zimne mleko z karobem i mąką ziemniaczaną, mieszamy dokładnie, aby nie było gródek i zagotowujemy.
  • 4.Wrzucamy tłuszcz kokosowy, mieszamy, by budyń stał się aksamitny, następnie dodajemy morwę, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do miseczek.
  • 5.Przed podaniem polewamy po wierzchu melasą z karobu, co sprawi, że budyń będzie jeszcze smaczniejszy i słodszy.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 129. “Budyń karobowy z morwą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 litr mleka roślinnego np. sojowego
  • 4 łyżki sproszkowanego karobu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 garść suszonych owoców białej morwy
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • Melasa z karobu do polania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł