
Sposób przygotowania:
- 1.Na dno garnuszka wlewamy odrobinę wody i zagotowujemy, następnie wlewamy 3/4 litra mleka i wrzucamy owoce morwy. W reszcie mleka (1/4 litra) dokładnie mieszamy sproszkowany karob z mąką ziemniaczaną i ksylitolem.
- 2.Gdy mleko się zagotuje, wyławiamy sitkiem miękkie owoce morwy i odkładamy na bok.
- 3.Dodajemy zimne mleko z karobem i mąką ziemniaczaną, mieszamy dokładnie, aby nie było gródek i zagotowujemy.
- 4.Wrzucamy tłuszcz kokosowy, mieszamy, by budyń stał się aksamitny, następnie dodajemy morwę, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do miseczek.
- 5.Przed podaniem polewamy po wierzchu melasą z karobu, co sprawi, że budyń będzie jeszcze smaczniejszy i słodszy.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 litr mleka roślinnego np. sojowego
- 4 łyżki sproszkowanego karobu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 garść suszonych owoców białej morwy
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- Melasa z karobu do polania