kilka porcji
ok. 20 minut
Słodko, a bez cukru.
Dziś z okazji Dnia Dziecka, korzystając z obecności Marty, Karoliny i Zosi w kuchni Atelier Smaku przygotowaliśmy zdrowy, smaczny i pożywny budyń, który jest idealną alternatywą m. in. dla tych dzieci, które nie mogą jeść kakao.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 litr mleka roślinnego np. sojowego
- 4 łyżki sproszkowanego karobu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 garść suszonych owoców białej morwy
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- Melasa z karobu do polania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na dno garnuszka wlewamy odrobinę wody i zagotowujemy, następnie wlewamy 3/4 litra mleka i wrzucamy owoce morwy. W reszcie mleka (1/4 litra) dokładnie mieszamy sproszkowany karob z mąką ziemniaczaną i ksylitolem.
- Gdy mleko się zagotuje, wyławiamy sitkiem miękkie owoce morwy i odkładamy na bok.
- Dodajemy zimne mleko z karobem i mąką ziemniaczaną, mieszamy dokładnie, aby nie było gródek i zagotowujemy.
- Wrzucamy tłuszcz kokosowy, mieszamy, by budyń stał się aksamitny, następnie dodajemy morwę, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do miseczek.
- Przed podaniem polewamy po wierzchu melasą z karobu, co sprawi, że budyń będzie jeszcze smaczniejszy i słodszy.
- Smacznego i na zdrowie!