128. “Ciastka sezamowo-karobowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
kilkanaście sztuk
ok. 20 minut
Nie tylko na Dzień Matki.
Z okazji zbliżającego się Dnia Matki gościmy dziś w Atelier Smaku Martę, Zosię i Karolinę, które upiekły z nami proste, smaczne i zdrowe ciastka.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki teff
- 1 szklanka tahini
- 1 szklanka melasy z karobu
- Ok. 1/4 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mieszamy ze sobą mąkę z dodatkiem soli, tahini i melasy, aż do uzyskania jednolitej tłustej masy.
- Następnie formujemy kulki, które zanurzamy z jednej strony w sezamie. Rozpłaszczamy je delikatnie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Dogniatamy delikatnie widelcem każde ciastko, by odcisnąć w nim ślady na górze.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10-15 minut.
- Ciastka nadają się do jedzenia już na ciepło.
- Smacznego i na zdrowie!