
Sposób przygotowania:
- 1.Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku, aż się przyrumienią.
- 2.Warzywa myjemy, następnie rzodkiew i fenkuł kroimy w plastry, a szparagi łamiemy na pół, ich dolną część obieramy, pozbawiając je włóknistej skórki.
- 3.Następnie wszystkie warzywa gotujemy (pod przykryciem) na parze przez kilka minut, aż będą al dente.
- 4.Cytrynę myjemy i przelewamy wrzątkiem, odcinamy końcówki i kroimy w małe cząstki wraz ze skórką, miksujemy na jednolitą masę wraz z daktylami, kaparami, natką pietruszki i olejem rzepakowy. Jeżeli nie przepadamy za goryczką i aromatem skórki z cytryny, możemy ją przed zmiksowaniem obrać.
- 5.Ugotowane warzywa polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem, dekorujemy ziołami i możemy podawać.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 biała rzodkiew
- 1 fenkuł
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 garść pestek słonecznika
- Zioła do dekoracji
Składniki - sos:
- 1 cytryna
- 3-4 daktyle
- 1 garść natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów wraz z zalewą
- 50 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego