kilka porcji
ok. 20 minut
Wykwintne i smaczne.
Dziś Atelier Smaku podajemy białe warzywa na parze z delikatnym i aromatycznym sosem z daktyli i cytryny. Lekkie i aromatyczne – danie idealne na kolację i nie tylko.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 biała rzodkiew
- 1 fenkuł
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 garść pestek słonecznika
- Zioła do dekoracji
Składniki – sos:
- 1 cytryna
- 3-4 daktyle
- 1 garść natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów wraz z zalewą
- 50 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku, aż się przyrumienią.
- Warzywa myjemy, następnie rzodkiew i fenkuł kroimy w plastry, a szparagi łamiemy na pół, ich dolną część obieramy, pozbawiając je włóknistej skórki.
- Następnie wszystkie warzywa gotujemy (pod przykryciem) na parze przez kilka minut, aż będą al dente.
- Cytrynę myjemy i przelewamy wrzątkiem, odcinamy końcówki i kroimy w małe cząstki wraz ze skórką, miksujemy na jednolitą masę wraz z daktylami, kaparami, natką pietruszki i olejem rzepakowy. Jeżeli nie przepadamy za goryczką i aromatem skórki z cytryny, możemy ją przed zmiksowaniem obrać.
- Ugotowane warzywa polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem, dekorujemy ziołami i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!