
Sposób przygotowania:
- 1.Do gotującej się wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wrzucamy warzywa pokrojone w dość duże kawałki i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
- 2.Po 20 minutach dorzucamy płaską łyżkę soli, sos sojowy, przyprawy i 1 łyżkę oliwy.
- 3.Gotujemy jeszcze 5 minut, i gotowe. Podajemy z makaronem bezglutenowym lub używamy jako bulionu.
- 4.Warzywa, które zostaną nam z rosołu możemy użyć do zrobienia pasztetu np. z dodatkiem okary, soczewicy lub grochu. Wtedy mamy poczucie, że w naszym domu nic się nie marnuje.
- 5.Przygotowanie makaronu zaczynamy od zalania 1/2 szklanki mieszanki mąki i soli wrzącą wodą. Bardzo szybko mieszamy aby utworzył się gęsty klej. Gdy chwilę przestygnie, dodajemy resztę mąki.
- 6.Zagniatamy dokładnie i gdy składniki się połączą dodajemy olej i zagniatamy ponownie. Rozwałkowujemy cienkie placki, które następnie kroimy w dowolny sposób.
- 7.Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze ok. 1 minutę po wypłynięciu.
- 8.Następnie odcedzamy na sicie i przelewamy surową zimną wodą lub od razu wrzucamy do rosołu.
- 9.Można jeszcze lekko polać oliwą, żeby makaron się nie sklejał.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - rosół:
- 1/2 kg marchwi
- 200 g selera
- 200 g pietruszki
- 8 pieczarek
- 5 liści laurowych
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 6 owoców ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 szczypta asafetydy
- Sól do smaku
Składniki - makaron:
- 1 szklanka mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju