1 garnek
ok. 30-40 minut
Tradycyjny, polski smak.
Wegański rosół z bezglutenowym makaronem od Atelier Smaku to naprawdę tradycyjny smak w nowej odsłonie, którą mogą cieszyć się zarówno ci, którzy preferują tylko kuchnię roślinną, jak i ci, którzy z dystansem podchodzą do takich eksperymentów.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – rosół:
- 1/2 kg marchwi
- 200 g selera
- 200 g pietruszki
- 8 pieczarek
- 5 liści laurowych
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 6 owoców ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 szczypta asafetydy
- Sól do smaku
Składniki – makaron:
- 1 szklanka mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do gotującej się wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wrzucamy warzywa pokrojone w dość duże kawałki i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
- Po 20 minutach dorzucamy płaską łyżkę soli, sos sojowy, przyprawy i 1 łyżkę oliwy.
- Gotujemy jeszcze 5 minut, i gotowe. Podajemy z makaronem bezglutenowym lub używamy jako bulionu.
- Warzywa, które zostaną nam z rosołu możemy użyć do zrobienia pasztetu np. z dodatkiem okary, soczewicy lub grochu. Wtedy mamy poczucie, że w naszym domu nic się nie marnuje.
- Przygotowanie makaronu zaczynamy od zalania 1/2 szklanki mieszanki mąki i soli wrzącą wodą. Bardzo szybko mieszamy aby utworzył się gęsty klej. Gdy chwilę przestygnie, dodajemy resztę mąki.
- Zagniatamy dokładnie i gdy składniki się połączą dodajemy olej i zagniatamy ponownie. Rozwałkowujemy cienkie placki, które następnie kroimy w dowolny sposób.
- Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze ok. 1 minutę po wypłynięciu.
- Następnie odcedzamy na sicie i przelewamy surową zimną wodą lub od razu wrzucamy do rosołu.
- Można jeszcze lekko polać oliwą, żeby makaron się nie sklejał.
- Smacznego i na zdrowie!