124. “Jaglane muffinki z jagodami” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
15 sztuk
ok. 1 godziny
Jagodzianki inaczej.
Dziś razem z przyjaciółmi gdyńskiej fundacji Dom Marzeń przygotujemy pożywne i słodkie muffinki z jagodami. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdźcie sami, jakie to proste!
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi szkockimi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 350 g mąki jaglanej
- 250 mąki ziemniaczanej
- 200 g brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 725 ml jogurtu sojowego
- 1 szklanka mrożonych jagód
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- Brązowy cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dolewamy jogurt i mieszamy ponownie.
- Dolewamy olej, ponownie mieszamy, po czym dorzucamy jagody i delikatnie wgniatamy je w masę.
- Po zamieszaniu wlewamy po 3 łyżki ciasta do silikonowych foremek do pieczenia muffinek.
- Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 50 minut, po czym wyjmujemy z foremek, odstawiamy na chwilę, by odrobinę przestygły.
- Posypujemy brązowym cukrem pudrem i możemy podawać. Smacznego i na zdrowie!
- Smacznego i na zdrowie!