
Sposób przygotowania:
- 1.Ziemniaki ucieramy na tarce, lub jeżeli robimy to mikserem kielichowym to kroimy je najpierw w kostkę i miksujemy małymi porcjami.
- 2.Do zmiksowanych ziemniaków dodajemy sól i siemię lniane, dokładnie mieszamy i czekamy kilka minut, aż siemię wchłonie wodę.
- 3.Dodajemy zmieszane mąki do ziemniaków i mieszamy masę. Jeżeli masa na kluski jest zbyt rzadka, byśmy mogli odrywać je łyżką i wrzucać na wodę, dodajemy jeszcze kilka łyżek mąki, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Latem, gdy ziemniaki są zbyt wodniste, po utarciu ich możemy odlać odrobinę soku ze świeżych ziemniaków. Młode ziemniaki pozbawione są skrobi i trudno uzyskać masę o właściwej konsystencji na kluski.
- 4.Kluski wrzucamy partiami na lekko osoloną, wrzącą wodę, odrywając kawałeczki masy, zwilżoną we wrzątku łyżką.
- 5.Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy tofu. Gdy skwarki się przyrumienią dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę białą część kapusty pekińskiej, dodajemy sól, pieprz i podsmażamy, aż się zeszkli.
- 6.Na koniec dodajemy asafetydę i jeszcze chwilkę podsmażamy. Jeżeli nie mamy asafetydy, to zamiast niej możemy użyć cebuli.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - kluski:
- 1,2 kg obranych ziemniaków
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanki mąki gryczanej
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Składniki - skwarki:
- 1 kostka 180 g tofu wędzonego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 białe części wykrojone z liści kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1-2 szczypty pieprzu