
Sposób przygotowania:
- 1.Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy kotlety i gotujemy je ok. 15 minut, aż zmiękną.
- 2.Wyłączamy grzanie i pozostawiamy kotlety w wodzie kolejne 15 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu kotlety kroimy w podłużne paski szerokości od 0,2 do 0,5 cm.
- 3.Następnie zalewamy je wymieszanym sosem sojowym z melasą z karobu. Mieszamy delikatnie, po czym dodajemy wymieszane wcześniej na sucho zioła i przyprawy.
- 4. Dolewamy olej słonecznikowy. Po starannym wymieszaniu odstawiamy kotlety na bok.
- 5.W tym czasie przygotowujemy sos. Za pomocą blendera lub miksera bardzo dokładnie miksujemy tofu, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz miksujemy. Asafetydę mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy do tofu i miksujemy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę truflową i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Utarte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone dodajemy do zmiksowanego sosu i mieszamy łyżką.
- 6.Zamarynowane paseczki kotletów sojowych pieczemy rozłożone na blasze w piekarniku rozgrzanym na 200°C z termoobiegiem, przez 15 minut.
- 7.Następnie przestawiamy piekarnik na wyższą temperaturę z funkcją opiekania z góry. Obrażamy kotlety na blaszce na drugą stronę i dopiekamy przez 4-5 minut, aby wszystkie kawałki były lekko przyrumienione.
- 8.Podajemy z sosem tzatziki w towarzystwie plastrów pomidora, ogórka lub cząstek papryki z frytkami lub pieczywem bezglutenowym lub w tortilli.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - gyros:
- 20 kotletów sojowych
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka melasy z karobu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczki oregano
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 3/4 łyżeczki cząbru
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1/3 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta chilli
- Woda do gotowania koletów
Składniki - sos tzatziki:
- 300 g tofu naturalnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1 cytryny (ok. 75 ml)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka oliwy truflowej