Udostępnij przepis!

122. “Wegański gyros z sosem tzatziki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Grecki klasyk w roślinnej wersji.

Wegański gyros z sosem tzatziki od Atelier Smaku to kolejna zabawa smakami dla miłośników kuchni roślinnej, którzy nie boją się mięsnych odniesień.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy kotlety i gotujemy je ok. 15 minut, aż zmiękną.
  • 2.Wyłączamy palnik i pozostawić kotlety w wodzie na ok. 15 minut. Odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
  • 3.Następnie kroimy je w podłużne paski o szerokości ok. 5mm. Zalewamy je sosem sojowym wymieszanym z melasą z karobu. Mieszamy delikatnie, po czym dodajemy wymieszane wcześniej na sucho zioła i przyprawy.
  • 4.Dolewamy olej słonecznikowy. Po starannym wymieszaniu odstawiamy kotlety na bok.
  • 5.W tym czasie przygotowujemy sos. Za pomocą blendera lub miksera bardzo dokładnie mielimy tofu, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz miksujemy. Sproszkowaną asafetydę mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy do tofu i miksujemy. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę truflową i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Utarte na tarce o grubych oczkach ogórki dodajemy do zmiksowanego sosu i mieszamy łyżką.
  • 6. Zamarynowane paseczki kotletów sojowych pieczemy rozłożone na blasze w piekarniku rozgrzanym na 200°C z termoobiegiem, przez 15 minut.
  • 7.Następnie podwyższamy temperaturę piekarnika i włączamy funkcję opiekania z góry. Mieszamy kotlety na blaszce i dopiekamy przez 4-5 minut, aby paseczki były lekko przyrumienione.
  • 8.Podajemy z sosem tzatziki w towarzystwie plastrów pomidora, ogórka lub cząstek papryki z frytkami lub bezglutenowym.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 122. “Wegański gyros z sosem tzatziki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - gyros:

  • 20 kotletów sojowych
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki oregano
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki cząbru
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/3 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta chilli
  • Woda do gotowania koletów

Składniki - sos tzatziki:

  • 300 g tofu naturalnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Sok z 1 cytryny (ok. 75 ml)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł