Udostępnij przepis!

12. “Pizza z topinamburem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smacznie jak u mammy.

Zobaczcie jak powstaje wegańska i bezglutenowa „Pizza z topinamburem” prosto z włoskiego pieca JAK U MAMMY, z dodatkiem włoskich specjałów od API FOOD.

Angielskie tłumaczenie odcinka oraz przepisu przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 12. Pizza z topinamburem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

12YT 12. Pizza z topinamburem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Zmielone siemię lniane zalewamy 400 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy przy użyciu blendera i odstawiamy na bok do ostudzenia.
  • 2.Łyżeczkę drożdży łączymy z 200 ml ciepłej wody oraz odrobiną cukru i mąki, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 3.Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk wraz z łyżeczką soli i dokładnie mieszamy, jednocześnie spulchniając mąkę.
  • 4.Następnie, do tak przygotowanej bazy, dolewamy oliwę oraz wcześniej przygotowane drożdże z wodą, dokładnie mieszamy przy użyciu miksera, dolewając przygotowanego, a już ostudzonego, siemienia lnianego.
  • 5.Przygotowaną masę przykrywamy szczelnie bawełnianym ręcznikiem i odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 6.Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego kulki o wadze 220 g każda.
  • 7.Przy każdorazowym nabieraniu ciasta moczymy ręce w oliwie, ponieważ ciasto bezglutenowe jest lepkie w konsystencji, obtaczamy kulkę w mące gryczanej lub kukurydzianej i wkładamy ją do woreczka foliowego.
  • 8.Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całej masy (z tej ilości powstanie 6 spodów do pizzy).
  • 9.Woreczki wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.
  • 10.Jeżeli ktoś jest niecierpliwy, to etap leżakowania w lodówce można pominąć, a pizza się uda, choć nie jest to zgodne z zasadami głoszonymi przez Pizza-Master'ów. Ciasta bezglutenowe rządzą się bowiem troszkę innymi prawami.
  • 11.Po czasie leżakowania wyjmujemy porcję ciasta z lodówki i spłaszczamy je palcami na stolnicy wysypanej mąką. Tego ciasta nie da się rozwałkować w tradycyjny sposób, ponieważ nie jest wystarczająco elastyczne. Innym prostym sposobem jest wyłożenie kulki ciasta na papier do pieczenia i uformowanie placka dłońmi zwilżonymi w oliwie.
  • 12.Gdy mamy już uformowany placek, smarujemy go sosem pomidorowym uzyskanym z połączenia koncentratu pomidorowego z przecierem pomidorowym, z dodatkiem oliwy i soli.
  • 13.Następnie układamy plastry topinamburu, paski papryki i karczochy z oliwy. Po wierzchu polewamy sosem z kremu borowikowo-truflowego zmieszanego z mlekiem kokosowym, oliwą z karczochów, oliwą truflową z dodatkiem szczypty soli.
  • 14.Jeśli sos okazałby się zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki. Z tej ilości sosów i dodatków wyjdą 2 pizze, a resztę ciasta możemy odłożyć sobie na następne dni i przygotować zupełnie inne wersje pizzy.
  • 15.Pizzę wkładamy do nagrzanego do 470°C piecyka z wkładem szamotowym i pieczemy od 3 do 5 minut. Jeśli nie posiadamy takiego domowego piecyka, musimy poćwiczyć na własnym piekarniku, by znaleźć odpowiedni czas i temperaturę pieczenia, ale najlepiej wstawić pizzę do rozgrzanego na maximum piekarnika, tj. 250°C na około 8-10 minut.
  • 16.Smacznego i na zdrowie !

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 12. “Pizza z topinamburem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto i dodatki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g zmienionego siemienia lnianego
  • 2 serca karczochów
  • 1 korzeń topinamburu
  • 1/2 papryki
  • 400 ml wrzącej wody
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Składniki - sos na spód:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli

Składniki - sos na wierzch:

  • 1/3 szklanki gęstego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki La Tartufaty
  • 1 łyżka oliwy z karczochów
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 szczypta soli
  • Ewentualnie 1 łyżeczka mąki gryczanej, ryżowej lub ziemniaczanej

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł