119. “Kisiel żurawinowy z nasionami chia” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 15 minut
Słodko i zdrowo, bo bez cukru.
Dziś po raz kolejny spotykamy się z gdyńskim Domem Marzeń. Tym razem towarzyszy nam Marta i Ariel, z którymi przygotujemy zdrowy kisiel z żurawiny z nasionami chia w mleku kokosowym. Wszystko to z dodatkiem ksylitolu, zatem bez dodatku tradycyjnego cukru. Samo zdrowie i to w bardzo smacznym wydaniu!
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – kisiel:
- 500 g mrożonej lub świeżej żurawiny
- 2 czubate łyżki ksylitolu
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 ml wody
Składniki – krem:
- 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka ksylitolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do mleczka kokosowego dodajemy 1 łyżkę ksylitolu i nasiona chia.
- Mieszamy i odstawiamy, aż nasiona wchłoną wilgoć i całość zgęstnieje do konsystencji rzadkiego kremu.
- Zalewamy 500 ml wody owoce żurawiny, dodajemy ksylitol i gotujemy ok. 5 minut, by owoce lekko zmiękły i puściły sok.
- Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną w 100 ml zimnej wody.
- Mieszamy intensywnie przez ok. 2 minuty, aż kisiel osiągnie właściwą konsystencję.
- Dekorujemy kremem kokosowym z chia. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Smacznego i na zdrowie!