Udostępnij przepis!

119. “Kisiel żurawinowy z nasionami chia” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

[vc_column_texZdrowo, słodko i t]

Słodko i zdrowo, bo bez cukru.

Dziś po raz kolejny spotykamy się z gdyńskim Domem Marzeń. Tym razem towarzyszy nam Marta i Ariel, z którymi przygotujemy zdrowy kisiel z żurawiny z nasionami chia w mleku kokosowym. Wszystko to z dodatkiem ksylitolu, zatem bez dodatku tradycyjnego cukru. Samo zdrowie i to w bardzo smacznym wydaniu!

Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 [/vc_column_text]

Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do mleczka kokosowego dodajemy 1 łyżkę ksylitolu i nasiona chia.
  • 2.Mieszamy i odstawiamy, aż nasiona wchłoną wilgoć i całość zgęstnieje do konsystencji rzadkiego kremu.
  • 3.Zalewamy 500 ml wody owoce żurawiny, dodajemy ksylitol i gotujemy ok. 5 minut, by owoce lekko zmiękły i puściły sok.
  • 4.Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną w 100 ml zimnej wody.
  • 5.Mieszamy intensywnie przez ok. 2 minuty, aż kisiel osiągnie właściwą konsystencję.
  • 6.Dekorujemy kremem kokosowym z chia. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 119. “Kisiel żurawinowy z nasionami chia” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - kisiel:

  • 500 g mrożonej lub świeżej żurawiny
  • 2 czubate łyżki ksylitolu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 ml wody

Składniki - krem:

  • 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka ksylitolu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł