
Sposób przygotowania:
- 1.Do mleczka kokosowego dodajemy 1 łyżkę ksylitolu i nasiona chia.
- 2.Mieszamy i odstawiamy, aż nasiona wchłoną wilgoć i całość zgęstnieje do konsystencji rzadkiego kremu.
- 3.Zalewamy 500 ml wody owoce żurawiny, dodajemy ksylitol i gotujemy ok. 5 minut, by owoce lekko zmiękły i puściły sok.
- 4.Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną w 100 ml zimnej wody.
- 5.Mieszamy intensywnie przez ok. 2 minuty, aż kisiel osiągnie właściwą konsystencję.
- 6.Dekorujemy kremem kokosowym z chia. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - kisiel:
- 500 g mrożonej lub świeżej żurawiny
- 2 czubate łyżki ksylitolu
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 ml wody
Składniki - krem:
- 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka ksylitolu