Udostępnij przepis!

118. “Wegańska galareta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Roślinne “zimne nóżki”.

Dziś, na kilka dni przed świętami, na specjalne życzenie, dzielimy się przepisem na wegańską wersję tradycyjnej galarety. Smak i wygląd zgodny z oryginałem, skład w 100% roślinny. Dla jednych będzie to powód do przypomnienia sobie tradycyjnych smaków z dawnych lat, a dla innych kolejny powód do tego, by dywagować na temat „Dlaczego weganie szukają w kuchni mięsnych odniesień?”. Ważne, że jest o czym rozmawiać i to nie tylko o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem, a najważniejsze, że jest co jeść. Wesołych i smacznych Świąt życzymy Wam z całego serca.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 118. Wegańska galareta   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

118YT 118. Wegańska galareta   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do gotującej się z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wody wrzucamy pokrojone w dość duże kawałki warzyw i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po upływie 20 minut dorzucamy płaską łyżkę soli.
  • 2.Kotlety sojowe namaczamy lub gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy zmiękną odcedzamy je i rwiemy na drobne kawałki. Wrzucamy je na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy od czasu do czasu mieszając.
  • 3.Tofu rwiemy na drobne kawałki i dorzucamy również na patelnię. Podlewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze kilka minut. Odcedzamy warzywa z bulionu, które możemy wykorzystać np. do zrobienia przepysznego pasztetu z soczewicą.
  • 4.Bulion wlewamy na patelnię, dodając asafetidę i czarny pieprz, zostawiając ok. 1 szklankę do rozpuszczenia agaru. Agar przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając o tym, żeby dodać ok. 1 łyżeczkę więcej ze względu na obecność tofu i kotletów sojowych w bulionie.
  • 5.Rozpuszczony w bulionie agar wlewamy na patelnię i gotujemy na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Próbujemy, czy nie trzeba dodać jeszcze soli, aby smak galarety był wyrazisty, ale to już każdy, sam we własnym zakresie powinien ocenić.
  • 6.Całość przekładamy do małych miseczek, pamiętając aby równo podzielić tofu oraz kotlety sojowe i zalać je bulionem.
  • 7.Odstawiamy w chłodne miejsce, aby wszystko zastygło. Po wyjęciu na talerze podajemy skropione octem lub cytryną, według uznania.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 118. “Wegańska galareta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 1 kostka 300 g tofu naturalnego
  • 1/2 kg marchwi
  • 200 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 8 pieczarek
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 7 łyżek sosu sojowego tamari
  • 5 łyżeczek agaru
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 10 liści laurowych
  • 10 owoców ziela angielskiego
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł