
Sposób przygotowania:
- 1.Do gotującej się z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wody wrzucamy pokrojone w dość duże kawałki warzyw i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po upływie 20 minut dorzucamy płaską łyżkę soli.
- 2.Kotlety sojowe namaczamy lub gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy zmiękną odcedzamy je i rwiemy na drobne kawałki. Wrzucamy je na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy od czasu do czasu mieszając.
- 3.Tofu rwiemy na drobne kawałki i dorzucamy również na patelnię. Podlewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze kilka minut. Odcedzamy warzywa z bulionu, które możemy wykorzystać np. do zrobienia przepysznego pasztetu z soczewicą.
- 4.Bulion wlewamy na patelnię, dodając asafetidę i czarny pieprz, zostawiając ok. 1 szklankę do rozpuszczenia agaru. Agar przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając o tym, żeby dodać ok. 1 łyżeczkę więcej ze względu na obecność tofu i kotletów sojowych w bulionie.
- 5.Rozpuszczony w bulionie agar wlewamy na patelnię i gotujemy na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Próbujemy, czy nie trzeba dodać jeszcze soli, aby smak galarety był wyrazisty, ale to już każdy, sam we własnym zakresie powinien ocenić.
- 6.Całość przekładamy do małych miseczek, pamiętając aby równo podzielić tofu oraz kotlety sojowe i zalać je bulionem.
- 7.Odstawiamy w chłodne miejsce, aby wszystko zastygło. Po wyjęciu na talerze podajemy skropione octem lub cytryną, według uznania.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 opakowanie kotletów sojowych
- 1 kostka 300 g tofu naturalnego
- 1/2 kg marchwi
- 200 g selera
- 200 g pietruszki
- 8 pieczarek
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 2 i 1/2 litra wody
- 7 łyżek sosu sojowego tamari
- 5 łyżeczek agaru
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki curry
- 10 liści laurowych
- 10 owoców ziela angielskiego
- Olej do smażenia
- Sól do smaku