Udostępnij przepis!

117. “Wegańska metka z bakłażana” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wegańska pasta, niewegański smak.

Dziś w Atelier Smaku kolejny pomysł na wegańską i bezglutenową pastę do chleba. Tym razem, znowu odwołujemy się do „niewegetariańskich” smaków. Przygotujemy metkę z bakłażana i suszonych pomidorów. Łudząco przypomina swój prototyp, więc idealnie się nadaje dla tych, którzy lubią bawić się smakiem z przymrużeniem oka. 😉

Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 117.  Wegańska metka z bakłażana   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

117YT 117.  Wegańska metka z bakłażana   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Bakłażany kroimy w plastry, smarujemy olejem z pomidorów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C, by zmiękły.
  • 2.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na bok, by przestygły i następnie szatkujemy je na bardzo drobne kawałki razem z pomidorami lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z największymi dziurkami.
  • 3.Dodajemy sól, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy i wlewamy oleje i oliwę.
  • 4.Ponownie mieszamy i próbujemy. Pasta musi być intensywna w smaku, ponieważ będzie rozsmarowywana na delikatnym pieczywie.
  • 5.Zatem możemy ją dobrze dosolić i dopieprzyć, by była jeszcze ostrzejsza.
  • 6.Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę błonnika z babki płesznik, mieszamy i czekamy aż pochłonie wilgoć.
  • 7.Tę pastę możemy podawać na kanapkach albo na gryczanych blinach np. z rukolą.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 117. “Wegańska metka z bakłażana” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 łyżeczki oliwy wędzonej
  • 2 łyżeczki oliwy truflowej
  • 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki błonnika z babki płesznik
  • Ewentualnie sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł