
Sposób przygotowania:
- 1.Bakłażany kroimy w plastry, smarujemy olejem z pomidorów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C, by zmiękły.
- 2.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na bok, by przestygły i następnie szatkujemy je na bardzo drobne kawałki razem z pomidorami lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z największymi dziurkami.
- 3.Dodajemy sól, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy i wlewamy oleje i oliwę.
- 4.Ponownie mieszamy i próbujemy. Pasta musi być intensywna w smaku, ponieważ będzie rozsmarowywana na delikatnym pieczywie.
- 5.Zatem możemy ją dobrze dosolić i dopieprzyć, by była jeszcze ostrzejsza.
- 6.Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę błonnika z babki płesznik, mieszamy i czekamy aż pochłonie wilgoć.
- 7.Tę pastę możemy podawać na kanapkach albo na gryczanych blinach np. z rukolą.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 bakłażany
- 150 g suszonych pomidorów z oleju
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki oliwy wędzonej
- 2 łyżeczki oliwy truflowej
- 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki błonnika z babki płesznik
- Ewentualnie sól do smaku