Udostępnij przepis!

116. “Duszone banany z żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Bardzo szybki deser.

Dziś proponujemy wyjątkowo prosty i szybki deser. Wystarczą banany, żurawina, kilka dodatków i gotowe!

Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Na patelnię wrzucamy owoce mrożonej żurawiny, wlewamy melasę z karobu, sok wyciśnięty z 1/3 liomonki i dorzucamy rozdrobnione w moździerzu oraz pozbawione łupin nasiona kardamonu.
  • 2.Dusimy przez ok. 10 minut, aż owoce puszczą sok, który po chwili trochę się zredukuje.
  • 3.Następnie wrzucamy obrane mini banany, całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • 4.Podajemy na ciepło, udekorowane skórką utartą z limonki i miętą. Jeśli nie dostaniemy mini bananów, dajmy zwykłe pokrojone w kawałki.
  • 5.Pamiętajmy, by banany były naprawdę dojrzałe i słodkie.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 116. “Duszone banany z żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 10 mini bananów lub 2 duże
  • 1 szklanka mrożonych owoców żurawiny
  • 4 łyżki melasy z karobu
  • Sok z 1/3 limonki
  • Kilka nasion zielonego kardamonu
  • Skórka otarta z limonki do dekoracji
  • Świeża mięta do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł