
Sposób przygotowania:
- 1.Orzechy podprażamy przez chwilę w nastawionym na grill piekarniku, aby były delikatnie przypieczone i aromatyczne.
- 2.Następnie miksujemy je w mikserze na dość drobne kawałki i przesypujemy je do miski.
- 3.Do miksera wrzucamy suszone owoce, które wcześniej zalaliśmy wrzącą wodą na kilka minut, po czym odcedziliśmy i je również miksujemy.
- 4.Do zmiksowanych orzechów dorzucamy owoce i całość mieszamy, następnie przekładamy masę na silikonową stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm.
- 5.Masę posypujemy pokruszonymi ziarnami kakaowymi, które wgniatamy wałkiem w jej powierzchnię.
- 6.Na koniec, cały placek kroimy na batoniki tępą stroną noża i możemy jeść.
- 7.Batoniki po kilku godzinach, gdy trochę odparują mają jeszcze lepszą konsystencję.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca
- 200 g moreli suszonych na słońcu
- 100 g fig suszonych
- 100 g daktyli suszonych
- Kruszone ziarno kakaowca do posypania