113. “Bakaliowe batoniki” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
kilkanaście sztuk
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Do pracy, do szkoły.
Dziś, razem z Asią i Karolem z Fundacji Dom Marzeń, przygotowaliśmy dla Was kolejną słodycz. Bakaliowe batoniki, idealne dla łasuchów, którzy lubią zdrowe słodycze. Zapraszamy!
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi szkockimi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca
- 200 g moreli suszonych na słońcu
- 100 g fig suszonych
- 100 g daktyli suszonych
- Kruszone ziarno kakaowca do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy podprażamy przez chwilę w nastawionym na grill piekarniku, aby były delikatnie przypieczone i aromatyczne.
- Następnie miksujemy je w mikserze na dość drobne kawałki i przesypujemy je do miski.
- Do miksera wrzucamy suszone owoce, które wcześniej zalaliśmy wrzącą wodą na kilka minut, po czym odcedziliśmy i je również miksujemy.
- Do zmiksowanych orzechów dorzucamy owoce i całość mieszamy, następnie przekładamy masę na silikonową stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm.
- Masę posypujemy pokruszonymi ziarnami kakaowymi, które wgniatamy wałkiem w jej powierzchnię.
- Na koniec, cały placek kroimy na batoniki tępą stroną noża i możemy jeść.
- Batoniki po kilku godzinach, gdy trochę odparują mają jeszcze lepszą konsystencję.
- Smacznego i na zdrowie!