
Sposób przygotowania:
- 1.Warzywa myjemy, z czego tylko batata obieramy ze skórki, a następnie kroimy go w paski i wrzucamy na dno skropionego wodą garnka lub naczynia do tażin.
- 2.Dorzucamy do niego pokrojony bakłażan, topinambur i fenkuł, całość posypujemy połową wszystkich przypraw.
- 3.Dodajemy pokrojoną paprykę, limonki, pestki dyni, orzechy i żurawinę, wsypujemy resztę przypraw, skrapiamy 2 łyżkami zalewy z limonek i na wierchu układamy porwaną natkę pietruszki oraz świeże zioła.
- 4.Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną.
- 5.Gotowe danie podajemy np. na brązowym ryżu skropione olejem z pestek dyni.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 batat ok. 500 g
- 1 bakłażan ok. 500 g
- 1 fenkuł ok. 350 g
- 1 duża papryka czerwona
- topinambur ok. 300 g
- 3 marynowane limonki
- 2 łyżki zalewy z marynowanych limonek
- 1 garść żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść liści świeżej mięty
- 1 gałązka szałwii
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 3/4 łyżeczki curry
- Olej z pestek dyni do skropienia na koniec