112. „Warzywne tażin z batatami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 40 minut
Zgrabne, pyszne, aromatyczne, danie.
Dziś w Atelier Smaku inspiracja prosto z Maroka: tażin z batatami. Bez glutenu, bez mięsa i bez nabiału, za to ze sporą dawką różnorodnych smaków, które komponują się idealnie w jedną zgrabną, pyszną i aromatyczną całość.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 batat ok. 500 g
- 1 bakłażan ok. 500 g
- 1 fenkuł ok. 350 g
- 1 duża papryka czerwona
- topinambur ok. 300 g
- 3 marynowane limonki
- 2 łyżki zalewy z marynowanych limonek
- 1 garść żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść liści świeżej mięty
- 1 gałązka szałwii
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 3/4 łyżeczki curry
- Olej z pestek dyni do skropienia na koniec
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa myjemy, z czego tylko batata obieramy ze skórki, a następnie kroimy go w paski i wrzucamy na dno skropionego wodą garnka lub naczynia do tażin.
- Dorzucamy do niego pokrojony bakłażan, topinambur i fenkuł, całość posypujemy połową wszystkich przypraw.
- Dodajemy pokrojoną paprykę, limonki, pestki dyni, orzechy i żurawinę, wsypujemy resztę przypraw, skrapiamy 2 łyżkami zalewy z limonek i na wierchu układamy porwaną natkę pietruszki oraz świeże zioła.
- Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Gotowe danie podajemy np. na brązowym ryżu skropione olejem z pestek dyni.
- Smacznego i na zdrowie!