110. “Masełko kokosowe ze szczyptą curry” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 miseczka
ok. 10 minut
Tradycyjny, śmietankowy smak.
Dziś dzielimy się bardzo prostym przepisem na wegańskie masełko. Idealne do smarowania chrupiącego pieczywa.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 300 ml tłuszczu kokosowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 duża szczypta curry
- 1 duża szczypta soli
- 1 duża szczypta brązowego cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tłuszcz kokosowy o temperaturze pokojowej miksujemy z przyprawami.
- Następnie dolewamy mleczka kokosowego i miksujemy używając odpowiedniej, najlepiej napowietrzającej końcówki blendera, do uzyskania jedwabistej konsystencji.
- Następnie wstawiamy do lodówki aby masełko trochę stężało.
- Wyjmujemy je ok. godzinę przed podaniem, aby nabrało odpowiedniej temperatury i dawało się rozsmarować.
- Jeśli chcemy używać takiego masełka pod konfitury i dżemy, możemy zamiast curry zastosować kurkumę.
- Smacznego i na zdrowie!