107. “Pieczone jabłka z nadzieniem”- bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
8 sztuk
ok. 40 minut
Piękne i pachnące.
Dzisiaj z naszymi przyjaciółmi z Domu marzeń zapraszamy na pieczone jabłka, idealny deser na dzień babci i dziadka.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – jabłka:
- 8 jabłek
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki – farsz:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli
- 100 g daktyli
- 50 g prażonego ziarna słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wydrążamy otwory w jabłkach pozbywając się gniazd nasiennych, tworząc w ten sposób miejsce na nadzienie.
- Smarujemy je z zewnątrz i w środku olejem wymieszanym z cynamonem.
- Miksujemy ugotowaną fasolę razem z namoczonymi daktylami, oraz odrobiną wody, w której daktyle się moczyły.
- Po zmiksowaniu dodajemy uprażone ziarna słonecznika i mieszamy.
- Nadziewamy jabłka i pieczemy aż będą miękkie.
- Smacznego i na zdrowie!