kilka porcji
40 minut
Prosty i wykwintny.
Dziś Atelier Smaku, specjalnie z myślą o karnawałowych spotkaniach, serwuje bardzo prostą lecz wykwintną przystawkę. Kremowy wegański majonez i carpaccio z buraków to kompozycja idealna.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – majonez:
- 1 ziemniak
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czarnej soli
Składniki – carpaccio:
- Kilka buraków
- 1 garść uprażonych orzechów
- Krem balsamiczny do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obrane ziemniaki i buraki gotujemy na parze i studzimy.
- Następnie ziemniaka rozdrabniamy, wrzucamy do naczynia do miksowania, dodajemy mleczko kokosowe, czarną sól sok z cytryny oraz musztardę i miksujemy na gładką masę.
- Pod koniec dodajemy olej, miksujemy jeszcze raz dokładnie i przekładamy do miseczki.
- Ugotowane buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, które układamy na półmisku, następnie dekorujemy je kremem balsamicznym i posypujemy uprażonymi wcześniej na patelni lub w piekarniku orzechami.
- Takie carpaccio z majonezem, to wyjątkowo prosta, ale bardzo wykwintna przystawka.
- Smacznego i na zdrowie!