104. „Rewitalizujący sok z warzyw i owoców” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Na zdrowie!
Nowy rok w Atelier Smaku zaczynamy bardzo lekko, ponieważ po czasie obfitości i obżarstwa nasz organizm potrzebuje czegoś lekkiego i naprawdę odżywczego. Pełen zestaw witamin i mikroelementów najprościej pozyskać ze świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców. W zeszłym roku było sporo smażenia, pieczenia, natomiast w tym postaramy się zadowolić tych, którzy jadają bardziej dietetycznie i zwracają uwagę na kalorie, niezależnie od powodów. Z tego też powodu do naszych partnerów dołączył Zepter, którego ideologia ściśle wiąże się ze zdrowym przygotowywaniem posiłków i stylem życia.
Przepis ten ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 4 pomarańcze
- 2 grapefruity
- 1 mały brokuł
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 g świeżego imbiru
- 1 szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki oleju z pestek dyni
- Pomarańcze i grapefruity myjemy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy.
- Obrane i pokrojone owoce wrzucamy do wyciskarki do owoców.
- Brokuł kroimy na drobniejsze cząstki, a natkę pietruszki w poprzek włókiem, warzywa również przeciskamy przez wyciskarkę do owoców. Imbir kroimy w poprzek włókien i wrzucamy do wyciskarki.
- Do gotowego soku dodajemy cynamon i olej z pestek dyni.
- Mieszamy i nalewamy do wysokich szklanek.
- Jeżeli sok jest wyciśnięty w wolnoobrotowej wyciskarce, wolniej się utlenia, jeżeli nie wypijemy go od razu, to możemy go trzymać do 2 dni w lodówce.
- Smacznego i na zdrowie!