Udostępnij przepis!

100. “Ruskie pierogi ze skwarkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Jak u babci.

W 100 odcinku Atelier Smaku zdradzamy przepis na nasze wegańskie i bezglutenowe, ruskie pierogi ze skwarkami.

Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz dzielenia się nim, także w wersji angielskiej przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 100. Ruskie pierogi ze skwarkami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

100YT 100. Ruskie pierogi ze skwarkami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi pierogami z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Sposób przygotowania - Farsz:
  • 2.Obrane ziemniaki gotujemy na parze i po ugotowaniu odstawiamy je do przestygnięcia. Tofu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę i zakrapiamy sokiem z cytryny. Po dokładnym zmieszaniu również odstawiamy na bok.
  • 3.Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub praskę i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy w drobną kostkę, tak jak robi się to z cebulą. Wrzucamy ją na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut z dodatkiem 1 łyżeczki soli, aby szybciej się zeszkliła. Pod koniec smażenia posypujemy asafetydą, mieszamy i smażymy przez około1–2 minuty. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny i suszony majeranek. Smażymy jeszcze przez pół minuty, aby wydobyć aromat przypraw.
  • 4.Jeżeli przyprawy wchłoną cały olej, możemy go dolać odrobinę więcej. Dorzucamy zakwaszone tofu i resztę soli, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. Zawartość patelni dorzucamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Próbujemy farsz, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli lub pieprzu, ponieważ jego smak powinien być intensywny.
  • 5.Ciasto:
  • 6.Wszystkie mąki mieszamy razem z solą i oddzielamy 3/4 szklanki, które wsypujemy do miski lub miksera, zalewamy wrzącą wodą i bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
  • 7.Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało. Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
  • 8.Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy na placek grubości 2 mm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu.
  • 9.Następnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie. Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta ne dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg.
  • 10.Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze ok. 1 minutę po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu. Przestygnięte pierogi można podsmażać na patelni, dzięki czemu będą miały przepysznie chrupiące ciasto.
  • 11.Skwarki:
  • 12.Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy tofu, aż się przyrumienią.
  • 13.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 100. “Ruskie pierogi ze skwarkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - farsz:

  • 1 kg ugotowanych na parze sypkich ziemniaków
  • 300 g naturalnego tofu
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej (tylko biała, środkowa część) ok. 200 g
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego (z przepisu nr 216)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka asafetydy

Składniki - ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Składniki - skwarki:

  • 1/2 kostki tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
  • 50 ml oleju słonecznikowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł