2-3 porcje
1,5 godziny
Jak u babci.
W 100 odcinku Atelier Smaku zdradzamy przepis na nasze wegańskie i bezglutenowe, ruskie pierogi ze skwarkami.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz dzielenia się nim, także w wersji angielskiej przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi pierogami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – farsz:
- 1 kg ugotowanych na parze sypkich ziemniaków
- 300 g naturalnego tofu
- 4 duże liście kapusty pekińskiej (tylko biała, środkowa część) ok. 200 g
- 60 ml oleju słonecznikowego
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki pieprzu ziołowego (z przepisu nr 216)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2-3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka asafetydy
Składniki – ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Składniki – skwarki:
- 1/2 kostki tofu wędzonego
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
- 50 ml oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Sposób przygotowania – Farsz:
- Obrane ziemniaki gotujemy na parze i po ugotowaniu odstawiamy je do przestygnięcia. Tofu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę i zakrapiamy sokiem z cytryny. Po dokładnym zmieszaniu również odstawiamy na bok.
- Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub praskę i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy w drobną kostkę, tak jak robi się to z cebulą. Wrzucamy ją na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut z dodatkiem 1 łyżeczki soli, aby szybciej się zeszkliła. Pod koniec smażenia posypujemy asafetydą, mieszamy i smażymy przez około1–2 minuty. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny i suszony majeranek. Smażymy jeszcze przez pół minuty, aby wydobyć aromat przypraw.
- Jeżeli przyprawy wchłoną cały olej, możemy go dolać odrobinę więcej. Dorzucamy zakwaszone tofu i resztę soli, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. Zawartość patelni dorzucamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Próbujemy farsz, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli lub pieprzu, ponieważ jego smak powinien być intensywny.
- Ciasto:
- Wszystkie mąki mieszamy razem z solą i oddzielamy 3/4 szklanki, które wsypujemy do miski lub miksera, zalewamy wrzącą wodą i bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
- Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało. Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
- Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy na placek grubości 2 mm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu.
- Następnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie. Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta ne dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg.
- Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze ok. 1 minutę po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu. Przestygnięte pierogi można podsmażać na patelni, dzięki czemu będą miały przepysznie chrupiące ciasto.
- Skwarki:
- Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy tofu, aż się przyrumienią.
- Smacznego i na zdrowie!