10. „Wegańska Panna Cotta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku i Bartosz Kurek LUBE
5 porcji
30 minut plus czas studzenia
Tradycyjny włoski deser.
Zapraszamy na ”Wegańską Panna Cottę z sosem chałwowym” – tradycyjny włoski przysmak w nowej odsłonie. Mamy już za sobą śniadanie i lunch w pięknej kuchni Bartka Kurka. Czas na deser. Pożywnych słodyczy nigdy za wiele, szczególnie, gdy w planie mamy ulubiony trening.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – deser:
- 300 g tofu naturalnego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki agaru
- 4 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 laska wanilii
Składniki – sos:
- 100 g daktyli
- 100 ml wody
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka tahini
- Owoce do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu miksujemy na konsystencję twarożku, ciągle miksując dosypujemy cukier puder.
- W 200 ml letniej wody rozpuszczamy 2 płaskie łyżeczki agaru.
- Do garnuszka wlewamy mleczko. Z laski wanilii, którą uprzednio przecinamy po długości, wyskrobujemy nożem nasionka, dodajemy je do mleczka, dorzucamy do niego również pozostałą część wanilii i gotujemy.
- Po zagotowaniu wlewamy rozpuszczony w wodzie agar i gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając.
- Z wrzącego mleka wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy wcześniej przygotowane tofu i bardzo szybko miksujemy na jednolitą masę.
- Należy ją natychmiast przelać do foremek, ponieważ agar potrafi stężeć błyskawicznie.
- Przestudzamy i wkładamy do lodówki. Daktyle zalewamy 200 ml wody, gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 10 minut.
- Ugotowane owoce, wraz z wodą, w której się gotowały, miksujemy na jednolitą masę.
- Gdy lekko przestygną dodajemy do nich łyżkę tahini i 2 łyżki mleczka kokosowego, i ponownie miksujemy.
- Wyjęty z foremek deser kładziemy na talerzu, dekorujemy owocami i polewamy sosem chałwowo-daktylowym.
- Smacznego i na zdrowie!