
Sposób przygotowania:
- 1.Tofu miksujemy na konsystencję twarożku, ciągle miksując dosypujemy cukier puder.
- 2.W 200 ml letniej wody rozpuszczamy 2 płaskie łyżeczki agaru.
- 3.Do garnuszka wlewamy mleczko. Z laski wanilii, którą uprzednio przecinamy po długości, wyskrobujemy nożem nasionka, dodajemy je do mleczka, dorzucamy do niego również pozostałą część wanilii i gotujemy.
- 4.Po zagotowaniu wlewamy rozpuszczony w wodzie agar i gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając.
- 5.Z wrzącego mleka wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy wcześniej przygotowane tofu i bardzo szybko miksujemy na jednolitą masę.
- 6.Należy ją natychmiast przelać do foremek, ponieważ agar potrafi stężeć błyskawicznie.
- 7.Przestudzamy i wkładamy do lodówki. Daktyle zalewamy 200 ml wody, gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 10 minut.
- 8.Ugotowane owoce, wraz z wodą, w której się gotowały, miksujemy na jednolitą masę.
- 9.Gdy lekko przestygną dodajemy do nich łyżkę tahini i 2 łyżki mleczka kokosowego, i ponownie miksujemy.
- 10.Wyjęty z foremek deser kładziemy na talerzu, dekorujemy owocami i polewamy sosem chałwowo-daktylowym.
- 11.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - deser:
- 300 g tofu naturalnego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki agaru
- 4 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 laska wanilii
Składniki - sos:
- 100 g daktyli
- 100 ml wody
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka tahini
- Owoce do dekoracji