Skip to content

FAQ

Czy wszystko w naszej ofercie jest bezglutenowe?

Tak, oczywiście. Dania pakowane w atmosferze ochronnej i w słoiczkach są certyfikowane międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa przyznawanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wszystko, co jest serwowane w Bistro & Delikatesach powstaje w ramach programu Menu bez Glutenu.

 

Gdzie znajdę listę waszych produktów?

Wszystko jest tutaj: https://ateliersmaku.pl./sklep/.

 

Gdzie znajdę menu Bistro & Delikatesów?

Zapraszamy do odwiedzenia tej strony: https://ateliersmaku.pl/bistro-delikatesy/

 

Dlaczego wasza bezglutenowa kuchnia jest wegańska?

Dieta bezglutenowa jest naszym wyborem zdrowotnym, natomiast dieta wegańska jest naszą filozofią życia i wyborem etycznym. Zdrowotnym oczywiście też.

 

Czy robicie torty na zamówienie?

Oto informacje na ten temat: https://ateliersmaku.pl/storage/2019/07/torty.pdf.

 

Czy w waszych produktów nie ma laktozy?

Oczywiście, że nie ma, ponieważ nasza kuchnia jest wegańska.

 

Czy pierogi są ugotowane?

Tak, są ugotowane, następnie schłodzone i pakowane w atmosferze ochronnej. Najlepiej smakują podsmażone lub podgrzane na parze albo gotowane przez krótki czas.

 

Czy pierogi i inne produkty można mrozić?

Tak, oczywiście. Przedłuża to czas przydatności do spożycia. Każdy z produktów można mrozić w tackach i w słoiczkach, w których się znajdują. Nasze słoiczki nie pękają podczas mrożenia. Jeśli mrozimy pierogi, zróbmy to w tacce, w której się znajdują, bez zrywania folii, która jest na zewnątrz. Gdy dzielimy je na porcje, najlepiej mrozić je w woreczkach lub w zamkniętych pojemnikach. Następnie powinny się odmrażać pod przykryciem, by ciasto nie wysychało, ponieważ może popękać z powodu mąki ryżowej, która jest w składzie ciasta.

 

Ile dni przydatności do spożycia ma chleb i czy można go mrozić?

Nasze pieczywo nie ma żadnych konserwantów i dodatków, zatem świeże będzie przez kilka dni. Taką właśnie dajemy mu sugerowaną datę do spożycia. Jednak przechowywane w lodówce potrafi zachowuje swoje właściwości dużo dłużej. Z czasem jak każde pieczywo bezglutenowe robi się twarde. Jednak chwila podgrzewania w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni przywraca mu elastyczność i miękkość. Aby dłużej przechować chleb, najlepiej wcześniej go pokroić i zamrozić. Po chwili podgrzania chleb robi się ponownie świeży.

 

Czy stosujecie mieszanki do wypieków?

Nie używamy żadnych mieszanek, stosujemy tylko jednorodne rodzaje mąki, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.

 

Czy wysyłacie paczki z jedzeniem?

Tak oczywiście mamy sprawnie działający sklep internetowy, który dostarczy odpowiednio zapakowane jedzenie w każde miejsce w Polsce.

 

Czy mogę zarezerwować stolik?

Tak, oczywiście telefonicznie pod numerem 530088121.

 

Czy mogę zapisać się na warsztaty?

Udział w warsztatach można wykupić w sklepie internetowym https://ateliersmaku.pl/k/warsztaty/ lub w Bistro & Delikatesach w Gdyni-Orłowie przy ul. Bytomskiej 36.

 

Gdzie odbywają się warsztaty?

Nasza pracownia kulinarna znajduje się w Gdyni-Orłowie przy ul. Sosnowieckiej 35, z tyłu tej samej posesji, przy której są Bistro & Delikatesy przy Bytomskiej 36, na tyłach Placu Górnośląskiego.

 

Dlaczego w swoich produktach nie używacie czosnku i cebuli?

Wolimy bardziej lekkostrawną kuchnię, dlatego jako zamiennik stosujemy Asafetydę, która ma podobne właściwości smakowe jak cebula i czosnek. Jest jednak lekkostrawna i nawet Ajurweda stosuje ją jako lek tonizujący na wątrobę i żołądek. Jest sporo osób, które są uczulone np. na czosnek, do których m.in. należy jedno z nas ;). Oczywiście każdy może dodać sobie cebulę lub czosnek do naszych gotowych dań lub wymienić na nie Asafetydę w naszych przepisach.

 

Gdzie znajdę wasze przepisy?

Wszystkie, podzielone na kategorie znajdują się na blogu www.ateliersmaku.pl. Do każdego z nich powstał odcinek programu kulinarnego, który miał swoje początki na antenie Kuchni+. Wszystkie odcinki znajdują się na naszym kanale na You Tube www.ateliersmaku.tv. Co tydzień udostępniamy nowy odcinek. Zapraszamy!