Kruche ciasteczka z cukrem

`{`vc_row`}``{`vc_column`}``{`vc_column_text`}`
Włoski nie-omlet 🙂
Tym razem także powędrujemy do Włoch, by przygotować placek, który w oryginalnym przepisie jest bezglutenowy i wegański. Farinata, zwana również soccą to bardzo ciekawe rozwiązanie nie tylko dla osób z ograniczeniami pokarmowymi.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
`{`video_popup url=``https://www.youtube.com/watch?v=f9NTonGsu2s`` text=```` title=```` auto=```` n=```` p=```` wrap=```` rv=```` w=```` h=```` co=```` dc=```` di=```` img=``https://ateliersmaku.pl/storage/2021/03/379YT.jpg`` iv=`````}`
`{`/vc_column_text`}``{`/vc_column`}``{`/vc_row`}`
Poznaj również przepisy na:
Nasze inne omlety
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- Total Time50 min
- Yield2 blachy
Składniki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g ziaren słonecznika
- 25 g mąki z ciecierzycy
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml wody
- 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Gruby cukier do posypania
Sposób przygotowania
Łuskane ziarna słonecznika miksujemy w młynku do kawy. Dodajemy je do reszty suchych składników i mieszamy.
Sposób przygotowania
Wlewamy do miski olej i całość rozcieramy pomiędzy palcami tak, aby suche składniki się dobrze wytłuściły.
Dolewamy mleczko kokosowe, wodę wymieszaną z ekstraktem z wanilii. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem, aby uzyskać jednolite, dość rzadkie ciasto.
Optional subheading between instructions
Odstawiamy je na bok, aby siemię wchłonęło wilgoć, a ciasto trochę zgęstniało.
W tym czasie przygotowujemy sobie maszynkę wo wyciskania ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy, który w razie potrzeby możemy zastąpić woreczkiem z uciętym narożnikiem.
Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, a na blachę wykładamy papierem do pieczenia. Maszynkę, szprycę lub woreczek napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka według uznania. Im będą cieńsze, tym po upieczeniu bardziej chrupiące. My zrobiliśmy podłużne „wstążki” gdyż łatwiej trzyma się na nich cukier, którym posypujemy surowe ciastka.
Pieczemy ok. 20-25 minut w zależności od tego jakiej grubości są nasze ciasteczka.
Jeśli Wasze ciasteczka będą dość grube i nie wypieką się za mocno, może się zdarzyć, że ciasto w środku będzie zielonkawe. Jest to naturalna reakcja ziaren słonecznika w połączeniu z sodą.
Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również nasz przepis na inne ciasteczka.
Kiedy nie masz ochoty lub czas samemu gotować, zapraszamy do sklepu.